Το Συναξάρι του Μέλλοντος μας! Του Κωστή Μουδάτσου


Ζούμε σε μια εποχή που νομίζομε ότι τη περνούμε ζάχαρη! Πλάνη οικτρά! Εξαιτίας του κορωνοϊού ανησυχήσαμε και επιζητούμε να ξαναγυρίσομε στην προηγούμενη εποχή της αφθονίας. Δεν υπάρχουν πια ιερά τείχη προστασίας. Ας δούμε μερικές από τις κρίσεις και τις καταστροφές που έρχονται… Έρχονται απειλητικές και βίαιες! Ακούμε μα δεν δίνομε δεκάρα τσακιστή, τι σημαίνουν οι συνέπειες της βιοποικιλότητας.


Ακούμε το τελεβίζιον και δεν δίνομε σημασία στους επιστήμονες, στους φιλοσόφους, στους ποιητές! Πριν λίγα χρόνια ο Μισέλ Λορώ είπε κι ελάλησε, αλλά δεν έδινε συνταγές για την κουζίνα, για να τον προσέξομε: «Ξαφνικά θα αρχίσουν οι καταστροφές:

Εισβολές νέων ειδών

Αδυναμία ελέγχου των ασθενειών και εμφάνιση νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ασθενειών των φυτών

Απώλεια παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων.. κτλ»

Τέτοια έλεγε ο Λορώ ενώ οι οικολόγοι μιλάνε ότι θα μείνει ελεύθερο το πεδίο σε βλαβερούς οργανισμούς, τους οποίους δεν θα μπορούν να καταπολεμούν οι συνήθεις εχθροί. Άρα θα έχομε μεγάλες επιδημίες! Κι επειδή ζούμε όλοι σε ένα πλανητικό χωριό, ας μην αισθανόμαστε καθόλου ασφαλείς. Γι αυτό βλέπομε τους ειδικούς να φοβούνται σε κάθε νέα μορφή επιδημίας η μετάλλαξης των ιών.

Τα ήθη μας νοσούν και θέλομε πλαστουργούς της νέα ζωής, γιατί όσο βλέπομε τους φρικτούς κυβερνήτες να παραφρονούν, υποβαθμίζοντας τα Δημόσια συστήματα Υγείας, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσομε τα μελλοντικά προβλήματα. Οι μέλλοντες χρόνοι θα χαίρονται τους ικανούς, που θα μας απαλλάξουν από την παραφροσύνη των χαλασοχώρηδων. Ο Μαρτιν Μακ Κι έλεγε για την απειλή των μολύνσεων, «Δεν μπορώ να αποκλείσω την υπόθεση, μακροπρόθεσμα, ένας άγνωστος οργανισμός να εμφανιστεί και να εξαφανίσει τον Homo Sapiens».

Ένας ολόκληρος πλανήτης διολισθαίνει προς τη παρανοϊκή τρέλα! Πνευματική παράλυση και ηλιθιότητα. Η κλιματική αλλαγή και το πετρελαϊκό σοκ οδηγούν σε πολέμους που καταστρέφουν πολιτισμούς, οικονομίες, κοινωνίες και δίνουν δύναμη στους φανατισμένους τυράννους!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη Γη μειώνει τις κατοικήσιμες ζώνες. Άρα θα έχομε καταρρεύσεις και μετακινήσεις πληθυσμών. Ας αναλογιστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα και ας φανταστούν τι μέλλει γενέσθαι!

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας θα βλάψει ανεπανόρθωτα τα συστήματα μεταφοράς. Η αγροτική οικονομία θα αποδιοργανωθεί χωρίς μηχανήματα, αυτοκίνητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, επεξεργαστική βιομηχανία κτλ Οι θερινές ξηρασίες θα μειώσουν τη παραγωγή τροφίμων. Και όλα αυτά θα φέρουν μαζική ανεργία και ελλείψεις τροφίμων.

Οι βίαιοι πόλεμοι για τον έλεγχο του πετρελαίου θα συνεχιστούν. Ήδη βλέπομε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή. Άγριοι πόλεμοι, βομβαρδισμοί, βιβλικές καταστροφές, πρόσφυγες….. Η ενεργειακή κρίση θα καθηλώσει τη παγκόσμια οικονομία και ας ξεχάσομε τη άφθονη και φτηνή ενέργεια. Πάει η επιφανειακή μας ευημερία!

Οι τροπικές ασθένειες και οι επιδημίες θα πολλαπλασιαστούν και οι ιατρικές υποδομές δεν θα καταφέρνουν να ανταποκριθούν. Αυτό θα διογκώσει τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη.

Οι Ανεμοστρόβιλοι και οι Καύσωνες είναι ενδείξεις του τι μας περιμένει. Ας δούμε τα σημερινά και ας φανταστούμε το μέλλον.

Η αποψίλωση των δασών, των βουνών, οι εκπομπές αερίου εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βάλτε ακόμη τις ασφαλτοποιήσεις της υπαίθρου, τους νέους αυτοκινητόδρομους σε όλο το πλανήτη, τις εξαφανίσεις ειδών, τη μόλυνση των υδάτων κτλ και ας αναλογιστούμε το ζοφερό μέλλον που μας προσμένει. Οι πλούσιοι και οι φρικτοί κυβερνήτες αγνοούν την επιστήμη και δεν καταλαβαίνουν τα οικολογικά θέματα. Εκείνοι που διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη είναι αποκομμένοι από το κοινωνικό και οικολογικό περιβάλλον. Ο τρόπος που ζούνε τους εμποδίζει να δούνε τι τους περιστοιχίζει και να νοιώσουν τι μας αναμένει.

Ανάξια και άθλια μυαλά φρικτών κυβερνητών και άπληστων πλουσίων οδηγούν το πλανήτη στο χείλος της καταστροφής. Πλαστογραφούν και μας θέλουν εύπιστους ακροατές και αφελείς αναγνώστες. Αστοχασιά να τους ψηφίζουν οι λαοί και να τους χειροκροτάνε! Κι όσο θεωρούμε παραφροσύνη τη γνώση, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη σοφία, θα ζήσομε όλοι μαζί, τη καταστροφή μας. Ζούμε σαν το ασθενή, που αφού γιατρευτεί στο δημόσιο νοσοκομείο, δοξάζει τα θεία για την αποκατάσταση της υγείας του, και ψηφίζει εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και να συρρικνώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης. Οι φρικτοί κυβερνήτες του πλανήτη κοιμούνται στον ύπνο του κέρδους και οδηγούν το καράβι στα βράχια. Μα ακόμη και η αριστερά πρέπει να προσπαθήσει πολύ, για να ενσωματώσει τα θέματα της οικολογίας και να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο και τις νέες προκλήσεις! Η οικολογική και η κοινωνική κρίση είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος! Της ίδιας καταστροφής! Κι όσο περνάει ο χρόνος θα επιταχύνεται η καταστροφή του πλανήτη, με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς. Ας ακούσομε επιτέλους των σοφών ανθρώπων τις σοφές γνώμες και το κάλεσμα της ίδιας της Φύσης!

Κι επειδή ο καταπονημένος νους επιζητεί τόπους ήσυχους, ας φροντίσομε το πλανήτη, όσο είναι καιρός. Στο ταραγμένο κόσμο ας ευχηθούμε καλούς στοχασμούς, για τις τωρινές και τις μέλλουσες ασθένειες και καλά ξέτελα!





ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ η ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ του Κωστή Μουδάτσου

Ο Κορνάρος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Σητείας, τη Τραπεζούντα. Ήταν γιος του Ιάκωβου Κορνάρου και της Ζαμπέτας Ντεμέτζο.

Το 1590 ήρθε στο Χάντακα, στο Ηράκλειο, και παντρεύτηκε τη Μαριέτα Zeno. Απόχτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και την Κατερίνα. Ήταν μέλος του συμβουλίου των ευγενών της πόλης και ανέλαβε διάφορα αξιώματα. Ο αδερφός του, ο Ανδρέας, ήταν συγγραφέας και πρόεδρος της Ακαδημίας των Stavagati(παράξενων) . Ο ιταλός ποιητής Basile αποκαλεί τα δυο αδέρφια, «ζευγάρι ημιθέων και δίδυμο φως».

Ο ποιητής του Ερωτόκριτου, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ήταν ένας άνθρωπος προσανατολισμένος στις ευρωπαϊκές λογοτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις του καιρού του, μορφωμένος, γνώστης αρχαίων συγγραμμάτων και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης. Ήταν οι εποχές που το φεουδαρχικό σύστημα κατέρρεε και νέες κοινωνικές δυνάμεις ανέβαιναν στο προσκήνιο της ιστορίας. Στη Κρήτη τα γράμματα και οι τέχνες ανθούσαν. Οι ιδέες της αναγέννησης μπολιάζουν στους Κρητικούς αλλά και η απειλή των Οθωμανών γινόταν ορατή πλέον.

Ο Στυλιανός Αλεξίου θεωρεί ότι ο Ερωτόκριτος γράφηκε γύρω στα 1600-1610. Άλλοι από το 1590 μέχρι το 1610. Σύμφωνα με ερευνητές θεωρείται ότι έγραψε και το θρησκευτικό δράμα, «Η Θυσία του Αβραάμ», καθώς και ανέκδοτα ποιήματα στην ιταλική γλώσσα, που ευρέθησαν στα ενετικά αρχεία από τον καθηγητή Νίκο Παναγιωτάκη.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος έφυγε για τους τόπους του Μύθου στα 1613 η 1614. Κάποιοι λένε τέτοιες μέρες, τις τελευταίες του Μάρτη.

Ο Κώστας Βάρναλης έγραψε για το ποιητή του Ερωτόκριτου, «Κανένας δε θα φανταζόταν πως μπορεί να υπάρχει μακρινή αναλογία ανάμεσα στο μεγαλύτερο τραγικό των κλασσικών Αθηνών, τον ευπατριδών τη φύσιν έχοντα, τον Αισχύλο, και στο μεγαλύτερο επικόν της νεώτερης λαϊκής ποίησης, τον «ποτέ ευγενέστατον Βιτσέντζον τον Κορνάρο»

Ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Στέφανος Ξανθουδίδης απέδωσαν θαυμάσιες εκδόσεις του Ερωτόκριτου ενώ και η προφορική λαϊκή παράδοση διέσωσε το κορυφαίο αυτό έργο!ίσως να μην υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στα νεώτερα χρόνια, ένα λογοτεχνικό έργο να έχει πάρει τέτοια καταπληκτική απόδοση μέσα στο λαό και να έχει επηρεάσει τόσο πολύ τους λαϊκούς πολιτισμούς!

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έκανα την επιλογή των στίχων στη έργο με τον Ερωτόκριτο του Γιάννη Ξυλούρη, και τη θεατρική διασκευή που έχει ανέβει από τη θεατρικη σκηνή Ηρακλείου και το Θέατρο Κρήτης.

Προτείνω ανεπιφύλακτα τους δίσκους με τον Ερωτόκριτο του Νίκου Ξυλούρη αλλά και του Νίκου Μαμαγκάκη με το Μάνο Κατράκη.



Κόντρα στις μπόρες των καιρών, Κόντρα στην επιδημία του κορωνοϊού!

Του Κωστή Μουδάτσου

Έξυπνος άνθρωπος είναι εκείνος που οργανώνεται όμορφα για να κερδίζει τις μάχες, χωρίς απώλειες. Γι αυτό φροντίζομε να εξασφαλίζομε ώστε να βγαίνομε νικητές στις μάχες της ζωής, εκ των προτέρων, κοπιάζοντας επιμελώς. Διαφορετικά θα ματαιοπονούμε ματαίως στο ύστερον.

Σε τούτους τους δύσκολους καιρούς, του εγκλεισμού λόγω της επιδημίας, ας φροντίζομε να τρεφόμαστε καλά και υγιεινά, χωρίς να στερούμαστε χρήσιμες τροφές, φρούτα, βότανα και μικροαπολαύσεις. Ήρεμα και συγκρατημένα αλλά και με επιμελημένη διαχείριση της χρήσιμης και απολαυστικής τροφής ώστε να έχομε καλή υγεία, ευεξία και ψυχολογία. Ο σκοπός είναι να βοηθήσομε το σώμα και το νου ώστε να βγούμε, στο τέλος της επιδημίας, ασφαλείς και υγιείς, σωματικά και πνευματικά. Αυτά τα δυο άλογα τραβούν το κάρο της ζωής.

Η αμυντική θωράκιση του εαυτού μας εξασφαλίζει αντοχές στις ασθένειες και διατήρηση των δυνάμεων. Γι αυτό αποχτούν ιδιαίτερη αξία οι συνθήκες υγιεινής, διατροφής και η καλή ψυχολογία με το διαβολικό μυαλό. Ο οξύνους νους έχει ανάγκη από χρήσιμα βιβλία, μουσική και επιλογές αξιόπιστης πληροφόρησης και ψυχαγωγίας. Έτσι θα κάνομε εκτιμήσεις με φαντασία και σχέδια για το μέλλον πατώντας στο παρόν και αξιοποιώντας το παρελθόν.

Από το κορμί και το νου απαιτούμε ότι και όσο αντέχει. Γι αυτό επιλέγομε κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις, για κάθε κατάσταση, με συνδυασμό πολλών ενεργειών. Καλοπερνούμε χωρίς να καταπονούμαστε υπερβολικά. Διατηρούμε δυνάμεις και αποθηκεύομε ενέργεια. Φτιάχνομε καλή διάθεση σε όμορφο περιβάλλον, στο σπίτι μας. Χωρίς δεισιδαιμονίες και με εμπιστοσύνη στις συμβουλές των ειδικών και της επιστήμης και όχι στο κάθε κατεργάρη η κομπογιαννίτη. Έτσι δεν φοβόμαστε τη καταστροφή! Με θάρρος και ορθή κρίση. Ακόμη και τις αδυναμίες μας , ας τις μετατρέψομε σε προτερήματα. Ας κάνομε έρωτα και ας αποφεύγομε τους οικογενειακούς τσακωσμούς! Ας συζητάμε με τα κοπέλια αφιερώνοντας χρόνο. Ας παίζομε και ας φροντίζομε τα ζώα, κατοικίδια και αδέσποτα! Από το πώς φερόμαστε στα ζώα δείχνομε εάν είμαστε πολιτισμένοι η βάρβαροι! Αυτοί είναι μερικοί από τους θεμελιώδεις κανόνες της ανθρώπινης φύσης.

Ακόμη και ο σεβασμός στο φόβο απαιτεί θάρρος και προσοχή!

Η αντιμετώπιση των αδυναμιών απαιτεί δύναμη και γρήγορο νου!

Ακόμη και η προσποίηση της αταξίας και χαλάρωσης απαιτούν τάξη και πειθαρχία!

Γι αυτό επιλέγομε τα ισχυρά σημεία, τις κατάλληλες επιλογές και αποφεύγομε τα αδύνατα αλλά και ότι δημιουργεί διάφορα προβλήματα και δυσκολίες. Μεθοδικά και πειθαρχημένα μετρούμε, με ορθή λογική, τις πιθανότητες!

Πως μπορεί να χάσομε στη μάχη που δίνομε;

Εάν δεν υπολογίζομε σωστά τους κινδύνους!

Εάν μας διακατέχει το σύνδρομο της αλαζονείας, του εγωισμού και του ξερόλα!

Η ελλιπής πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση και η πίστη στις δεισιδαιμονίες!

Η απειθαρχία και τα ξεσπάσματα φόβου και πανικού, που οδηγούς σε κακές ταχτικές και επιλογές!

Ας προσέχομε έτσι ώστε να βοηθήσομε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας να αντέξει! Αυτό είναι το δικό μας γήπεδο που θα δώσει τη νίκη. Ας προσέξομε γιατί ο απελπισμένος άνθρωπος παλεύει να σωθεί χωρίς ελπίδες. Κατά τύχη και άμα τύχει! Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτελεί το καταφύγιο και τη διαφυγή από το κίνδυνο της επιδημίας!

Με τολμηρό πνεύμα στη πυρκαγιά ας φροντίσομε να βρισκόμαστε στη μεριά που ξεκινά ο αέρας και όχι κόντρα στους ανέμους! Με σύνεση και προσοχή ας τηρούμε τις προφυλάξεις!