Πανόραμα Γαλλικής μουσικής, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου


Διαδικτυακά με την Τέχνη
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, ώρα 21:00

Πανόραμα Γαλλικής μουσικής, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Με ένα πανόραμα Γαλλικής μουσικής για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου υποδέχεται τη νέα χρονιά!




Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021, στις 21:00, τρεις διακεκριμένοι μουσικοί, η φλαουτίστα Μελίνα Μακρή, ο κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης και ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης, ερμηνεύουν έργα των Maurice Emmanuel (1862-1938), Gabriel Fauré (1845-1924), Darius Milhaud (1892-1974), Francis Poulenc (1899-1963) και Camille Saint-Saëns (1835-1921), μεταφέροντας στη μεγάλη σκηνή της Αίθουσας “Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού”, την ατμόσφαιρα των έργων που χαρακτήρισαν την Γαλλική συνθετική γραφή κατά το πέρασμά της από τον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα στις μουσικές φόρμες του 20ό αιώνα.
Συναισθηματική φόρτιση, σαρκαστική διάθεση, πνευματώδη, ανάλαφρα μουσικά περάσματα, ομορφιά και ευαισθησία, εναλλάσσονται σε έναν κύκλο έργων μουσικής δωματίου επιφανών Γάλλων συνθετών του 19ου και 20ού αιώνα, με το κοινό να μπορεί να τα παρακολουθήσει μέσα από ένα ακόμα Live Streaming από την επίσημη σελίδα του ΠΣΚΗ, εδώ: www.cccc.gr/gr/live-streaming.


Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση ξεκίνησε. Μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας από εδώ: https://www.viva.gr/tickets/music/streaming/panorama-gallikis-mousikis/

Ο Maurice Emmanuel (1862-1938) έγραψε το έργο Σονάτα και Τρίο για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο το 1907. Στα τρία μέρη του συνολικά, το έργο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας συνθετικής γραφής που επεξεργάζεται και εμπλουτίζει ένα παραδοσιακότροπο μουσικό θέμα, ενσωματώνοντας παράλληλα την ελεύθερη μουσική φόρμα του capriccio, τον ήρεμο χαρακτήρα του μεσαίου μέρους, Adagio, και την ποιότητα του scherzo, που εντοπίζει κανείς στα γρήγορα και ανάλαφρα περάσματα του τελευταίου μέρους, Molto allegro e leggierissimo.

Η Φαντασία για φλάουτο και πιάνο, Έργο 79, του Gabriel Fauré (1845-1924) ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1898 και αποτέλεσε το επιβεβλημένο έργο των διαγωνιζόμενων στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Φλάουτου, “Concours de flute”, που διοργάνωνε κάθε χρόνο το Ωδείο του Παρισιού. Ο νεαρός τότε συνθέτης έγραψε την Φαντασία, κατόπιν παραγγελίας του καθηγητή της Τάξης του Φλάουτου, Paul Taffanel, ο οποίος του ζήτησε να συνθέσει ένα έργο σύντομης διάρκειας, σε ελεύθερη φόρμα, το οποίο να συγκεντρώνει για τον ερμηνευτή όλα τα τεχνικά γνωρίσματα που οφείλει να αναπτύξει ο μαθητευόμενος φλαουτίστας: αντίληψη της φράσης, εκφραστικό βάθος, τονικό έλεγχο, δεξιοτεχνία.

Παρομοίως με την Φαντασία για φλάουτο και πιάνο του Faure, το Duo Concertante, Έργο 351 του Darius Milhaud (1892-1974) ολοκληρώθηκε το 1956 κατόπιν παραγγελίας από τον Διαγωνισμό Ερμηνείας του Ωδείου του Παρισιού, συγκεντρώνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της συνθετικής γραφής του μοντερνιστή Γάλλου δημιουργού: επιδράσεις της μουσικής της Προβιγγίας, όπου γεννήθηκε ο συνθέτης, στοιχεία της Jazz μουσικής, μελωδικά σπαράγματα της Νότιας Αμερικής.

Στο μέσο του προγράμματος, δύο έργα του Francis Poulenc (1899-1963), η Σονάτα για φλάουτο και πιάνο (FP 164) και η Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο (FP 184), έχουν καθιερωθεί στο ρεπερτόριο των έργων του 20ού αιώνα για φλάουτο και κλαρινέτο αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τα υφολογικά γνωρίσματα των έργων μουσικής δωματίου του δημιουργού τους στην πιο ώριμη συνθετική του περίοδο: γλυκόπικρη χάρη, πνευματώδης ειρωνεία, συναίσθημα.



Εύθυμη, παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη και ζωηρή, η Tarantella για φλάουτο και κλαρινέτο σε Λα ελάσσονα με συνοδεία πιάνου του Camille Saint-Saëns (1835-1921) ολοκληρώνει τη συναυλία με τον πιο ευχάριστο τρόπο: η αέναη εναλλαγή μουσικών μοτίβων ανάμεσα στα δύο πνευστών και ο συνεχόμενος στροβιλισμός της μελωδίας που μοιράζεται στα δύο όργανα και συνενώνεται και πάλι στον μεταξύ τους “διάλογο” μαρτυρούν την επίδραση της μουσικής επεξεργασίας που είχε στον νεαρό Saint-Saëns η γραφή του Felix Mendelssohn, και χαρακτηρίζουν το έκτο μόλις έργο του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού, Έργο 6, που ολοκληρώθηκε το 1857 για τους φίλους του συνθέτη, τον φλαουτίστα Louis Dorus και τον κλαρινετίστα Adolphe Leroy.


Μελίνα Μακρή | φλάουτο

Άγγελος Πολίτης | κλαρινέτο

Θάνος Μαργέτης | πιάνο



Βιογραφικό ερμηνευτών



Μελίνα Μακρή | φλάουτο

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είχε την πρώτη της επαφή με το φλάουτο στην Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας με καθηγητή τον Αναστάσιο Καζιάνη. Το 1994 ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στην τάξη φλάουτου της Στέλλας Γαδέδη στο ωδείο Athenaeum, όπου πήρε το δίπλωμα της το 1998 με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Επίσης έχει πάρει πτυχίο στα Ανώτερα Θεωρητικά.
Από το 1996 είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ., όπου από το 2000 κατέχει τη θέση του πρώτου φλάουτου. Έχει κάνει σεμινάρια με τους M. Grawels, Robert Winn, A. Nickolson, M. Laurrieu και E. Cecconi. Έχει συνεργαστεί με την Camerata Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την ορχήστρα μουσικής δωματίου του Athenaeum, την Ορχήστρα Intrarti, το Quinteto Χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ, την ορχήστρα του Δήμου Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα των Βαλκανικών χωρών, τη Συμφωνική του Ιασίου και το Εθνικό Θέατρο.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις μεταξύ άλλων με το “Melos Brass” και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Είναι μέλος του “Duo Άρσις” ενός συνόλου για φλάουτο και κρουστά. Από το 1998 διδάσκει φλάουτο και Μουσική Δωματίου στο Ωδείο Κόνταλυ - Kodály Conservatory.


Άγγελος Πολίτης | κλαρινέτο

Γεννήθηκε το 1979 και πήρε τα πρώτα μαθήματα κλαρινέτου στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Από το 1997 φοίτησε στη Ανωτέρα Τάξη του Ωδείου Αθηνών με τον Χαρ. Φαραντάτο, απ’ όπου αποφοίτησε το 2002 λαμβάνοντας Δίπλωμα Κλαρινέτου με «Άριστα παμψηφεί» και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Εcole Normale de Musique de Paris (ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ), με τον καθηγητή Guy Dangain. Αποφοίτησε το 2005 λαμβάνοντας Diplôme Superior de Concertiste, παρακολουθώντας παράλληλα την “classe de Perfectionnement” της Εcole Normale. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα masterclasses και έχει κάνει ιδιαιτέρα μαθήματα με διεθνούς φήμης σολίστ, όπως οι Thomas Friedli , Philippe Cuper, Philippe Berrod , Karl Leister και Alessandro Carbonare.
Τον Ιανουάριο του 2005 απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό κλαρινέτου «Piccardie» στη πόλη Αmiens της Γαλλίας. Το Νοέμβριο του 2012 προσκλήθηκε, ως μέλος της επιτροπής, στον παγκόσμιο διαγωνισμό κλαρινέτου “MARCO FIORINDO” στο Τορίνο της Ιταλίας, καθώς επίσης τον Φεβρουάριο του 2013 προσκλήθηκε, ως μέλος της επιτροπής, στο 7e Concours International de quintette à vent “HENRI TOMASI” Marseille (Γαλλία).
Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα Πατρών, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής , με το κουαρτέτο εγχόρδων «L’ Anima». Στο εξωτερικό έχει συνεργαστεί, κάνοντας ηχογραφήσεις, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Essen στην Γερμανία, με την Ορχήστρα της Όπερας του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, καθώς επίσης και με την Ορχήστρα Accademia Nazionale di Santa Cecilia στην Ρώμη.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει δώσει ρεσιτάλ σε χώρους, όπως η αίθουσα “Salle Cortot” του Παρισιού, η αίθουσα Φίλιππος Νάκας, η αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός κ.ά. Είναι μέλος του Κουιντέτου Ξύλινων πνευστών «ΑΙΟΛΟΣ» ενώ έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «ΑΙΟΛΟΣ». Έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών που έχουν κυκλοφορήσει από τη σειρά GREEK CLASSICS, της δισκογραφικής εταιρείας NAXOS. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, πολλοί εκ των οποίων έχουν αφιερώσει τα έργα τους στον ερμηνευτή, όπως ο Θόδωρος Αντωνίου. Διδάσκει κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Ρυθμοί. Είναι μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και πρώτο κλαρινέτο στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ .


Θάνος Μαργέτης | πιάνο

Ο πιανίστας και συνθέτης Θάνος Μαργέτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (Δίπλωμα Πιάνου και Σύνθεσης) και της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου (Δίπλωμα Master στη Σύνθεση), όπου σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Μοντέρνα Πινακοθήκη του Μονάχου, στο 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της A*Devantgarde, στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, στη Ραδιοφωνία της Κολωνίας, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών και σε άλλους συναυλιακούς χώρους. Ως πιανίστας έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει συμπράξει με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Octopus στο Μόναχο, με το σύνολο κρουστών Τύμπανα, καθώς επίσης με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες που οργάνωσε ο Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Μουσικής Ανάπτυξης (Α.Σ.Μ.Α.) για την προώθηση του έργου νέων Ελλήνων συνθετών, ενώ έχει συνοδεύσει, σε συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αλλού, γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές, όπως την πρωταγωνίστρια της Eθνικής Λυρικής Σκηνής Ιουλία Τρούσσα. Συνεργάζεται τακτικά με την Χορωδία της Ε.Ρ.Τ., την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ παράλληλα συνοδεύει την Τάξη Μονωδίας της Ιουλίας Τρούσσα στο Ωδείο Αθηνών.


Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου | ΠΣΚΗ

Ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού και τεχνών, καρπό μιας πολύχρονης και πολυπρόσωπης προσπάθειας, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης - και όχι μόνο! Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά και δείτε όλους τους χώρους του ΠΣΚΣΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.cccc.gr/gr/360