Βιβλιο-παρουσίαση και συζήτηση με τον Γιάννη Κιουρτσάκη στον αύλειο χώρο του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»


Τo Σάββατο 10 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις διοργανώνουν μια πρωτότυπη παρουσίαση – συζήτηση για το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη «Το θαύμα και η τραγωδία: το ’21 από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία» (εκδόσεις Πατάκης). Για το βιβλίο και τα θέματα που αυτό θέτει θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης με το συγγραφέα και δικαστικό λειτουργό Οδυσσέα Σπαχή, καθώς και με το κοινό.




Το «Θαύμα και τραγωδία» επιχειρεί να φωτίσει την Ελληνική Επανάσταση μέσα στη διαχρονία του Ελληνικού πολιτισμού. Θέτοντας ερωτήματα για τα επιτεύγματα αλλά και τις ματαιώσεις αυτής της τρισχιλιόχρονης πορείας της αρχαιότερης χώρας της Ευρώπης, ψηλαφεί το θαύμα μέσα στο οποίο φωλιάζει εξαρχής το σπέρμα της τραγωδίας: τι σημαίνει για εμάς, τούς σημερινούς Έλληνες, τούτη η ριζική τομή στην ιστορική μας διαδρομή; Πόσο βαθιά αυτή μάς μεταμόρφωσε μέσα σε δύο αιώνες; Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε από τη στιγμή που ενταχθήκαμε κατ’ ανάγκην στη χορεία των εθνών της νεωτερικής Ευρώπης; Άραγε οι εντυπωσιακές πρόοδοι πού πετύχαμε από τότε, μέσ’ από μύριες δοκιμασίες, διαψεύσεις, αντιφάσεις και καταστροφές, δικαιώνουν την ύπαρξή μας στον σημερινό κόσμο; Και τι μπορεί να μάθει τούτη η ιστορία στην Ευρώπη για τον ίδιο της τον εαυτό;

Το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη είναι ένα κείμενο πολυφωνικό που συνομιλεί με τον αναγνώστη καθώς αυτός περιπλανιέται στα πεδία της ιστορίας ατενίζοντας τον ορίζοντα του χρόνου. Προπάντων όμως είναι ένα βιβλίο που τολμά να μιλήσει για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι με την αυθεντία του ειδικού, αλλά με την εξομολογητική γλώσσα της λογοτεχνίας που απευθύνεται αδελφικά στον καθένα, πέρα από σύνορα και ιδεολογικά στεγανά , και κυρίως πέρα από στείρο εθνοκεντρισμό αλλά και ρηχό κοσμοπολιτισμό.

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Ύστερα από μια σειρά μελέτες για τον Σεφέρη, τον Καραγκιόζη, την προφορική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, πέρασε σε μια μυθιστορηματική και δοκιμιακή τριλογία με γενικό τίτλο «Το ίδιο και το άλλο» και με πειραματόζωο τον εαυτό του. Το 1986 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω".

Οι πρόσφατες μεταφράσεις βιβλίων του γνωρίζουν θερμή υποδοχή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.