Συνταγές με ρίζες στην Μινωική εποχή και το σήμα “Κρητικές γεύσεις” για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής στα ξενοδοχεία, παρουσίασε σε εκδήλωση φορέων η Αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης


Κρητικές παραδοσιακές συνταγές από την Μινωική εποχή και το νέο σήμα «Κρητικές γεύσεις» για την περαιτέρω ανάδειξη της κρητικής διατροφής σε όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία της Κρήτης, παρουσίασε σε εσπερίδα η Αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, παρόντος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των φορέων του τουρισμού, ενώσεων ξενοδόχων της Κρήτης, του Παγκρήτιου συλλόγου Δ/ντων ξενοδοχείων, της λέσχης αρχιμαγείρων του νησιού, της Δ/νσης τουρισμού της Περιφέρειας, του Δ.Σ της Αγροδιατροφικής κ.α




Η εκδήλωση έγινε με επιτυχία σε αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Μέγαρο» και όπως αναφέρθηκε από όλους, τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής σύμπραξης, τους εκπροσώπους των φορέων, κοινός στόχος είναι: «η ενίσχυση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα με τις τουριστικές επιχειρήσεις και η προώθηση των Κρητικών προϊόντων προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Η ανάδειξη της κρητικής διατροφής με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση προς τους επισκέπτες μας που θα δώσει υπεραξία στο τουριστικό προϊόν».









Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και η αρμόδια Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διευθυντών ξενοδοχείων, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, εργάστηκαν από κοινού για ένα σήμα, το οποίο θα «αναδεικνύει τη γωνιά» του μπουφέ του κεντρικού εστιατορίου των all inclusive ξενοδοχείων, με τοπικές συνταγές, παρασκευασμένες με κρητικές πρώτες ύλες.

Οι «κρητικές γεύσεις» στο μπουφέ των τουριστικών καταλυμάτων, θα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη – πελάτη να βιώσει μία γαστρονομική εμπειρία τοπικών γεύσεων στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό προσφερόμενο γεύμα, δοκιμάζοντας συνταγές, φτιαγμένες με προϊόντα τοπικών παραγωγών, μοναδικές σε γεύση και διατροφική αξία. Με τον τρόπο αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες ενός ξενοδοχείου, μπορούν να γνωρίσουν και να γευτούν τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μας και τα ποιοτικά προϊόντα του.»

Στον χαιρετισμό του στην εσπερίδα, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης-Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη και όλους τους παριστάμενους φορείς για την συνεργασία της οργανωμένης προσπάθειας για την έμπρακτη διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό μέσω της γαστρονομίας των Κρητικών γεύσεων. Το νέο σήμα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, με την επωνυμία “Κρητικές γεύσεις” έγινε σε συνεργασία όλων αφορά την παρουσία “κρητικής γωνιάς” στο κεντρικό μπουφέ των εστιατορίων ξενοδοχείων. Επίσης ο κ Τζεδάκης πρόσθεσε, ότι, το σήμα αυτό αφορά την πιστοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων ξενοδοχειακών χώρων εστίασης και αποτελεί εξέλιξη της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει με το σημα ”Κρητικη κουζίνα”, ενώ κάλεσε παράλληλα όλους τους ξενοδόχους του νησιού να πιστοποιήσουν το μπουφέ τους με το νέο σήμα των Κρητικών γεύσεων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του, αφού ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων για την συνεργασία, τόνισε ότι, είναι μια στοχευμένη προσπάθεια της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης για την περαιτέρω ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, τα οποία είναι ικανά να καταστήσουν την Κρήτη, ποιοτικό γαστρονομικό προορισμό. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε ο κ Αρναουτάκης, να στηριχθεί η προσπάθεια της Αγροδιατροφικής και των φορέων, από όλες τις επιχειρήσεις -τα ξενοδοχεία, να γίνει με επιτυχία η διασύνδεση του Πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προς όφελος του νησιού και της οικονομίας του.

Την παρουσίαση των προδιαγραφών πιστοποίησης και του νέου σήματος έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «proactive» Νικο Μπουνάκη, ενώ για τις δεκάδες παραδοσιακές συνταγές που επίσης παρουσιάστηκαν, όπως είπαν οι κ.κ. Μπουνάκης και Τζεδάκης, «αυτές οι συνταγές έχουν συγκεντρωθεί από την λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης και αφορούν παλιές παραδοσιακές συνταγές που έχουν τις ρίζες τους στην Μινωική Κρήτη». Με το σήμα αυτό ,όπως ανεφεραν «επιδιώκουμε την αμεσότερη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουριστικό κλάδο, με μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς μέσω της συγκεκριμένης προδιαγραφής επιδιώκουμε την αύξηση της κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων και παράλληλα την προσθήκη στα κύρια μενού των ξενοδοχείων, συνταγών του τόπου μας. Κι όλα αυτά σε μία βάση, με μετρήσιμους στόχους και οφέλη για όλους μας. Στόχος μας είναι το σήμα αυτό, να λειτουργήσει ως μία ακόμη ποιοτική πρόταση κι ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουριστικό κλάδο, το οποίο θα συμπληρώσει και θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας».

Στην εσπερίδα που ήταν παρόν, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Κρήτης Αριστείδης Στρατάκης, όλοι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των φορέων και υπηρεσιών, επαίνεσαν την νέα στοχευμένη πρωτοβουλία της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Η πρωτοβουλία στηρίζεται -όπως ανέφεραν —απ´όλους, για την αποτελεσματική προώθηση και ανάδειξη της κρητικής διατροφής στα ξενοδοχεία, να γίνει η διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό, προς όφελος της οικονομίας του τόπου. Παρεμβάσεις στην εσπερίδα και δηλώσεις, παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής, έγιναν από προέδρους των ενώσεων ξενοδοχείων Κρήτης-,μέλη προεδρείων Ν. Χαλκιαδάκη, Μ. Τσακαλάκη, Ν. Φουντουλάκη, του προέδρου του Παγκρήτιου συλλόγου Δντων ξενοδοχείων Δ. Κουμπαράκη, του Προέδρου Αρχιμαγείρων Κρήτης Τ. Παπαδάκη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού συμβούλου στον τουρισμό Κ. Κώτσογλου, ενώ παρόντες ήταν ο Ν. Αλεξάκης Προϊστάμενος Δ/νσης Τουρισμού , Μ. Καμπιτάκης Αντιπρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Ρ. Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη Περιφερειακή Σύμβουλος μέλος Δ.Σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.