Ορεινό καταφύγιο στον Ψηλορείτη με αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού αντικαθιστά το εγκαταλελειμμένο χιονοδρομικό

Το έργο της αναβάθμισης και του εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στον Ψηλορείτη και της μετατροπής του σε ορεινό καταφύγιο, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Νίκου Σκουλά.





Πρόκειται για την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης με σκοπό την δημιουργία υποδομών χειμερινού τουρισμού που συνδράμουν στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί και υποστηρίζουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Για την υλοποίηση του έργου έχει υπογραφεί από πέρυσι Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ανωγείων. Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του Υφιστάμενου Εγκαταλελειμμένου Κτίσματος του παλαιού Χιονοδρομικού και τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο με σκοπό την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών και ο προϋπολογισμός του πλησιάζει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η μελέτη του εν λόγω έργου αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Ανωγείων και της «Μελέτης Αρχαιολογικών Δρυμών Ψηλορείτη» με την οποία εξειδικεύεται ο σχεδιασμός στον ορεινό χώρο των Ανωγείων, με σκοπό την ισόρροπη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εντός των αρχαιολογικών δρυμών. Σκοπός του έργου είναι να ολοκληρωθούν οι εγκαταλελειμμένες σήμερα κτιριακές υποδομές που βρίσκονται στη θέση του παλιού χιονοδρομικού, με τις απαραίτητες Οικοδομικές και Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ώστε ο χώρος να λειτουργήσει ως ορεινό καταφύγιο και ως κέντρο εναλλακτικών αθλητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων του Δήμου Ανωγείων.

Το ορεινό καταφύγιο θα αποτελεί χώρο στάσης και ενημέρωσης επισκεπτών του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη και θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα άσκησης ψυχαγωγικών φυσιολατρικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με άσκηση δραστηριοτήτων βουνού σε ομάδες επισκεπτών και μαθητών από όλη την Κρήτη.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η πλήρης αξιοποίηση του χώρου σε ετήσια βάση, τόσο κατά την χειμερινή όσο και κατά την θερινή περίοδο. Την χειμερινή περίοδο προβλέπεται η επίσκεψη και φιλοξενία διαφόρων σχολείων, συλλογών και περιβαλλοντικών ομάδων κυρίως για περιβαλλοντική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε χιονοδρομικές αθλοπαιδιές. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν βραδιές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και περιβαλλοντικών παρατηρήσεων σε τοποθεσίες πλησίον του κέντρου με ιστορικό ενδιαφέρον όπως το Ιδαίον Άντρον καθώς επίσης και εντός της περιοχής Natura εντός της οποίας εκτείνεται ο χώρος του κέντρου.