Εσπερίδα για τα 110 χρόνια του Μηνά Δημάκη από το Μουσείο "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ"


Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από τη γέννηση του Μηνά Δημάκη. Δεδομένου ότι το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» έχει πρόσφατα διαμορφώσει αίθουσα όπου στεγάζει το αρχείο του ποιητή (μετά από ευγενή παραχώρηση του Αντώνη Σανουδάκη), ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου οργανώνει μία εκδήλωση / εσπερίδα μνήμης για τον Μηνά Δημάκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» (οδός Ανδρόγεω 2ος όροφος) και ώρα 19.30.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337

Στην εσπερίδα θα μιλήσουν οι Αντώνης Σανουδάκης, καθηγητής, συγγραφέας και προσωπικός φίλος του Μηνά Δημάκη και Σταύρος Αμανάκης, Μ.Α. Νεοελληνικής Φιλολογίας και ερευνητής της επιστολογραφίας του Μηνά Δημάκη, καθώς και η Χριστίνα Λιναρδάκη, προϊσταμένη του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας & Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα παρουσιάσει τον τιμητικό τόμο για τον Μηνά Δημάκη που εξέδωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος (σε επιμέλεια της Ευτυχίας Παναγιώτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και ποιήτρια).

Σημειώνεται ότι ο Μηνάς Δημάκης εργάστηκε στην ΤτΕ για 22 έτη (1937 – 1959) και κατά το διάστημα αυτό μετοίκησε από το Ηράκλειο στην Αθήνα, όπου και έζησε μέχρι το τραγικό τέλος του (αυτοκτόνησε στις 13/7/1980).


Το πρόγραμμα της εσπερίδας, που συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗ» και από τη Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου -και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου – περιλαμβάνει τις εξής ομιλίες και παρεμβάσεις :



ΟΜΙΛΙΕΣ

1. Χριστ. ΛΙΝΑΡΔΑΚΗ → O αφιερωματικός τόμος της Τράπεζας της Ελλάδος στον Μηνά Δημάκη (επιμέλεια Ευτ. Παναγιώτου)

2. Στ. ΑΜΑΝΑΚΗΣ → Ο κριτικός/δοκιμιογράφος Μ. Δημάκης

3. Αντ. ΣΑΝΟΥΔΑΚΗΣ à Προσεγγίζοντας την ποίηση του Μηνά Δημάκη



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

4. Αθ. Ψαρουλάκη → Η ψηφιοποίηση του αρχείου του Μηνά Δημάκη

5. Αντ. ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ → «Μαθητεία στην ποίηση του Μ.Δημάκη» με τους καθηγητές Ντιάνα Μανουρά & Δημήτρη Περοδασκαλάκη (πολιτιστικό πρόγραμμα 8ου ΓΕΛ, 2009)

6. Λίλυ ΔΑΚΑ → Η Ρίκα Δεληγιαννάκη και ο κύκλος «Κάψαμε τα καράβια μας»

7. Μαρ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ → Μουσική παρέμβαση



Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και video-clip με μουσική των αδελφών Μιχ. & Παντ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ σε ποίηση Μ. Δημάκη («Είναι δρόμοι»).