Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε διαδικτυακό συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου για τον βιώσιμο τουρισμό στις παράκτιες περιοχές


«Ανάγκη για ένα νέο οδικό χάρτη και μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα για τον τουρισμό» με αυτό το μήνυμα ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο Γιώργος Αλεξάκης, αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης επί Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, σε διαδικτυακό Συνέδριο (τηλεδιάσκεψη) που συμμετείχε σχετικά με τον βιώσιμο τουρισμό στις παράκτιες περιοχές και τις προοπτικές επανεκκίνησης του, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

--> Ψάχνεις το ιδανικό κλιματιστικό για τις δικές σου ανάγκες; Στην Di Babbo Climatecnica σε περιμένουν τα καλύτερα μοντέλα των κορυφαίων εταιρειών!


Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα από την Διακομματική Ομάδα των Ευρωβουλευτών Searica (για τη θάλασσα, ποταμούς και παράκτιες περιοχές και νησιά) και τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR). Τη συζήτηση συντόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ευρω-ομάδας Searica, αρμόδιος σε θέματα Τουρισμού ενώ συμμετείχε ο Μάνος Κόνσολας, Υφυπουργός Τουρισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης. «Η περιφερειακή οικονομία του νησιού μας απειλείται από οικονομική κρίση που προήλθε από την υγειονομική κρίση, επειδή έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον κλάδο του τουρισμού. Στη Μεσόγειο υπάρχει ανάγκη ευθυγράμμισης των ευρωπαϊκών και περιφερειακών πολιτικών για μία “γαλάζια” βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Αλεξάκης. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την ανάγκη σύνδεσης του Σχεδίου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU Green Deal) υπό το πρίσμα μιας περιφερειακής διάστασης ώστε να επωφεληθεί όλη η περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος επισήμανε ότι, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές δραστηριότητες, με άγνωστες ακόμη συνέπειες και επεκτάσεις, «άρα εμείς πρέπει αφενός να επανακαθορίσουμε τις ανάγκες μας για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές πρακτικές και αφετέρου να αποφύγουμε τον υπερ-τουρισμό, να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, να προωθήσουμε την καινοτομία και ψηφιακές πρακτικές ως μια Μεσογειακή Κοινότητα με διαπεριφερειακές συνεργασίες. Η αποτελεσματικότητα των πολιτικών των Περιφερειών καθορίζεται από τη Βιωσιμότητας, την ανθεκτικότητας και τις τοπικές εφαρμογές».