Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (στη συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας), που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. Στεφάνια κατέθεσαν, οι Βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Χάρης Μαμουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου Βασίλης Βασιλειάδης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ-βουλευτής Μανόλης Συντιχάκης, Μικρασιατικοί σύλλογοι Ηρακλείου: Καππαδοκών-Μικρασιατών Κρήτης, Σμυρναίων «Η Σμύρνη», «Ν. Αλικαρνασσού Η Αρτεμησία», Καραμπουρνιωτών «Ο Άγ. Γεώργιος», Κωνσταντινουπολιτών Ηρακλείου, Αλατσατιανών ν. Ηρακλείου, Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγ. Πολύκαρπος», Ιστορικής Μνήμης και Ανάπτυξης Ν. Αλικαρνασσού «Η Αλικαρνασσός».
Παρόντες στην τιμητική εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.
Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε: «Σήμερα τιμάμε την μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, της τουρκικής θηριωδίας. Αναμφισβήτητα υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδία του 20ου αιώνα για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες Μικρασιάτες βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν, εκδιώχτηκαν. Χιλιάδες κατάφεραν και έφτασαν στην Μητέρα Ελλάδα όπου με την αξιοσύνη και την προκοπή που τους διέκρινε μπόρεσαν και ξαναστάθηκαν στα πόδια τους, δημιουργώντας και πάλι από την αρχή φέρνοντας μαζί τους τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό τις τέχνες τους. Έχουμε ηθική υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων Μικρασιατών στις επόμενες γενιές. Αιωνία τους η μνήμη, είναι Αθάνατοι».
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε:
«Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αποτελεί μιας από τις μεγαλύτερες συμφορές που βίωσε ο τόπος μας, καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή. Ο εκριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, το 1922 και το 1923, από τα μέρη της Ιωνίας, έφερε απροσμέτρητα δεινά και ανείπωτες οδύνες σε όσους τον βίωσαν. Εντούτοις, παρά τις πολυμέτωπες δυσκολίες που αντιμετώπισε στις νέες εστίες του, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, κατόρθωσε να ενταχθεί στην ελλαδική κοινωνία, να κρατήσει τα ήθη και τα έθιμά του, το υψηλό πολιτιστικό του επίπεδο, να προοδεύσει σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε. Οι απόγονοι των Μικρασιατών διασώζουν ακέραιες τις μνήμες των πατρογονικών εστιών και της ιστορικής Μνήμης, και πλουτίζουν και σήμερα τον τόπο μας με την Παράδοση ενός πολιτισμού, αξιοθαύμαστου και βαθύτατα ελληνικού».
Η ιστορική επέτειος τιμήθηκε, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του covid-19.