Το συνέδριο έχει υψηλές προσδοκίες στοχεύοντας να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις των αναπνευστικών νοσημάτων και των διαταραχών αναπνοής στον ύπνο. Οι γόνιμες συζητήσεις και προβληματισμοί θα τεθούν μεταξύ ιατρών, ερευνητών, νοσηλευτών, αλλά και ασθενών.
Οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τη νέα γνώση μέσω διεπιστημονικής συζήτησης στις οποίες θα λάβουν μέρος πνευμονολόγοι, ιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ειδικοί ιατροί του ύπνου, παθολόγοι, ρευματολόγοι, παιδίατροι, ειδικοί ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι, καθώς και επαγγελματίες Πυρηνικής και Εργαστηριακής Ιατρικής. Θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις σχετικά με νέα φάρμακα, όπως και νέες μεθοδολογίες για τη διάγνωση και θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων και των διαταραχών αναπνοής στον ύπνο.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν Κλινικά και Ερευνητικά Φροντιστήρια που θα καλύπτουν τις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και τις διάμεσες πνευμονικές παθήσεις.
Στο κύριο μέρος του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι νεότερες μεθοδολογικές εξελίξεις για την επεμβατική και μη επεμβατική αξιολόγηση Πνευμονικών Παθήσεων όπως η ΧΑΠ, το βρογχικό άσθμα, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, το αποφρακτικού και κεντρικού τύπου Σύνδρομο απνοιών, η παχυσαρκία και ο υποαερισμός κατά τον ύπνο, οι διαταραχές ύπνου στα αναπνευστικά νοσήματα, η πνευμονική υπέρταση, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, από Ειδικούς με διεθνή καταξίωση στους παραπάνω τομείς.
Ειδική συνεδρία θα είναι αφιερωμένη στην Ασθενοκεντρική Φροντίδα με τη συμμετοχή νοσηλευτών, Ελληνικών και Διεθνών οργανώσεων ασθενών για την Πνευμονική Ίνωση, τη Σαρκοείδωση, τα Αυτοάνοσα Νοσήματα και την Κυστική Ίνωση.
Οι διεθνείς Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) για την αντιμετώπιση της Covid Λοίμωξης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευσή τους, σε ειδική συνεδρία.
Οργανώνονται δυο στρογγυλές τράπεζες από ιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με σκοπό την διάδοση της ανάγκης ενίσχυσης και συνεργασίας μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης. Στόχος η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη ανίχνευση και παραπομπή των αναπνευστικών παθήσεων και των διαταραχών αναπνοής στον ύπνο για περαιτέρω διάγνωση και διαχείριση.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσία των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με την παρουσίαση από τους ίδιους, κλινικών περιστατικών με ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας.