Με τεκμηριωμένη κριτική, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ανέδειξε τις αδυναμίες του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύει τις τραγικές επιλογές της κυβέρνησης στο κλάδο της ενέργειας που τα γεγονότα της Ουκρανίας έχουν φέρει στην επικαιρότητα με τον πιο δυσάρεστο τρόπο» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργήθηκε λες και το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας είναι ο αργός βαθμός αδειοδότησης των έργων και η αδιαφορία του ιδιωτικού τομέα προς τον κλάδο. Αυτή όμως η ιδέα, είναι παραπλανητική.». Επισημαίνοντας οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνδεσης φτάνουν στα 19,5 GW (ισχύς που υπερβαίνει το στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα - ΕΣΕΚ των 15,1 GW), ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι δεν προκύπτει πουθενά πως ο δρόμος για την περεταίρω διείσδυση των ΑΠΕ, περνάει μέσα από την παροχή επιπλέον κινήτρων. «Το θεσμικό τοπίο των ΑΠΕ σήμερα, πάσχει από την ανασφάλεια δικαίου, την απροσδιοριστία στον χρόνο διεκπεραίωσης των αδειών και την ύπαρξη μιας παράλληλης γκρίζας αγορά αδειών που οι προηγούμενες παραβάσεις σας ενίσχυσαν αντί να την πατάξουν» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.
Παράλληλα, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε τις βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, που είναι η αναγκαιότητα χωροθέτησης χωρίς άλλη καθυστέρηση από την Κυβέρνηση, h καλλιέργεια συνθηκών κοινωνικής συναίνεσης με στόχο οι πολίτες να βλέπουν τις ΑΠΕ ως δημόσιο αγαθό και εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος και όχι ως εργαλείο υφαρπαγής της γης και των δημόσιων χώρων, το πρόβλημα κορεσμού του δικτύου, και το ζήτημα αποθήκευσης της ενέργειας για το οποίο επεσήμανε ότι «Η Κυβέρνηση καθυστέρησε να προωθήσει το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας, γιατί αυτές οι μονάδες λειτουργούν ανταγωνιστικά στις μονάδες φυσικού αερίου που ήθελε να αδειοδοτήσει!».
Καταλήγοντας ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Εξίσου σημαντική είναι η διάταξη για τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών ενέργειας, που αποτελεί μια κοροϊδία! Είναι μείζων ζήτημα Δημοκρατίας για τη χώρα, όταν όλη η κοινωνία συζητάει για τις εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, η Κυβέρνηση να μην έχει την στοιχειώδη δημοκρατική ευθιξία να μας πει πόσο θα περιορίσει τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και να εκβιάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν μια διάταξη η ουσία της οποίας θα βρίσκεται στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί σε ένα απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο.».