Η απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Καμία πρόθεση δεν υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της στεγαστικής κρίσης που ταλανίζει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Αυτό προκύπτει από την «απάντηση» της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου σε σχετική Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, που κατέθεσε με την συνυπογραφή 49 ακόμη Βουλευτών.
Η Υφυπουργός αρκέστηκε στο να επαναλάβει ως τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος το κόστος ανακαίνισης 100 (εκατό!) διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ανάλογες ενέργειες μέσω Γραφείων Κοινωνικής Μίσθωσης στους Δήμους μεγάλων αστικών κέντρων, που θα γίνουν κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον, μέσω ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό μόλις 50 εκ ευρώ.
«Με το 40% του πληθυσμού της χώρας μας να βρίσκεται σε καθεστώς στεγαστικής κρίσης κι έναν πτωχευτικό νόμο όπου με υπογραφή ΝΔ οι πολίτες χάνουν το σπίτι τους ακόμη και για χρέος 15.000 ευρώ, διαμορφώνονται συνθήκες που οδηγούν σε απρόβλεπτες καταστάσεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Απαιτούνται γενναίες λύσεις και απαιτούνται τώρα! Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις προτάσεις μας, το ‘’Σχέδιο για την Στέγη’’, 4 άξονες κατανεμημένους ως προς το χρέος των νοικοκυριών, το Airbmb, τα νέα ζευγάρια 25 έως 44 ετών και τη δημιουργία μιας Τράπεζας Στέγης. Ο κύριος Μητσοτάκης τι έχει σκοπό να πράξει;».
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, περιληπτικά:
1ο άξονας, χρέος των νοικοκυριών: Προβλέπει την κατάργηση του Πτωχευτικού Νόμου της ΝΔ, την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας και το «Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων» το οποίο θα επιχορηγεί τμήμα της οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
2ος άξονας, Airbnb: Προβλέπει την απαγόρευση δραστηριοτήτων στα νομικά πρόσωπα και τον περιορισμό 3 ακινήτων ανά ιδιοκτήτη – φυσικό πρόσωπο, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις για μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία και 3-4 μήνες ως Airbnb.
3ος άξονας, νέα ζευγάρια 25 έως 44 ετών: Προβλέπει τον διπλασιασμό του ποσού και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από 7.000€ σε 14.000€ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος, με το σύνολο των δικαιούχων να αγγίζει τα 150.000 νοικοκυριά.
4ος άξονας, δημιουργία Τράπεζας Στέγης: Προβλέπει την σύσταση της Τράπεζας Στέγης για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και προσιτής οικονομικά στέγης, για την κοινωνική πλειοψηφία. Μια Τράπεζα Στέγης που δημιουργείται από την αγορά ή ενοικίαση κενών, ανεκμετάλλευτων κτηρίων του Δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας, Φορέων και ιδιωτών, με ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων που θα δοθεί σ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες από το κράτος, αλλά και την εγγύηση ότι αυτός που θα παραχωρεί το ακίνητό του, θα ξέρει ότι όταν θα το πάρει πίσω, θα έχει μεγαλύτερη αξία από αυτήν που είχε όταν το παρέδωσε.».
Αναλυτικά οι προτάσεις και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, εδώ: https://bit.ly/3AwWJBm
Υπενθυμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών Οργανισμών (ΔΝΤ, Eurostat, Ο.Ο.Σ.Α.) αποδεικνύεται ότι η αύξηση του κόστους ενοικίασης και η μείωση του εισοδήματος από την εργασία, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη δυσκολία απόκτησης αξιοπρεπούς στέγης. Η Ελλάδα είναι στις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. με ακριβή στέγαση αναλογικά με το εισόδημα των κατοίκων της. Δύο στους πέντε Έλληνες ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση. Το 2021, το 75% των νέων ηλικίας 20-29 ετών κατοικούσαν με τους γονείς τους λόγω της μη δυνατότητας τους για απόκτηση ατομικής στέγασης.