Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αρκαλοχώρι: Φυσιολογική η σεισμική δραστηριότητα – Δεν αποκλείει έναν νέο ισχυρό σεισμό ο Κ. Παπαζάχος


Στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.





Σύμφωνα με τον ίδιο η παρατεταμένη μετασεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι φυσιολογική. «Γενικά τέτοιου είδους ακολουθίες μετά από ένα σεισμό 6 Ρίχτερ είναι συνήθεις και δυστυχώς κρατάνε για πολύ καιρό», σημείωσε ο κ. Παπαζάχος,

«Ένα 6άρι συνήθως έχει για πολλά χρόνια τέτοιες μικροεξάρσεις, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει στον κύριο σεισμό, να σπάσει και να δώσει ένα ισχυρό σεισμό», ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας, ο οποίος τόνισε ότι το μέγεθος αυτού του σεισμού μπορεί να είναι της τάξης των 5-5,5 Ρίχτερ και να έχει επιπτώσεις στην περιοχή, όπου πολλά κτίρια είναι ήδη επιβαρυμένα.

Ο ίδιος εξήγησε πως ένας ακόμη λόγος που η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται τόσους μήνες μετά το σεισμό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα εκτείνεται σε μια αρκετά μεγάλη ζώνη από το Αρκαλοχώρι και προς το νότο αλλά και τον βορρά. «Εκτείνεται δηλαδή από την περιοχή του Θραψανού- Ευαγγελισμού- Καστελίου και συνεχίζει προς τον βορρά ουσιαστικά έως την ακτογραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν έσπασε το συγκεκριμένο ρήγμα ένα κομμάτι του κάτω από το Αρκαλοχώρι μετακινήθηκε πάρα πολύ και αυτός είναι ο λόγο που είχαμε και τόσες ζημιές. Όμως η ζώνη είναι πολύ μεγάλη και η σεισμική δραστηριότητα προχώρησε αρχικά νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στο βόρειο κομμάτι», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος υπενθυμίζοντας τη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή των Γουβών.


«Τώρα το κομμάτι που είναι προς το Καστέλι είναι εκείνο που έχει ενεργοποιηθεί και δίνει αυτή την ακολουθία», κατέληξε ο καθηγητής.