Πλουμή - Παραγιουδάκης

9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται άδικα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στη Βουλή το θέμα από τους Αλέξη Χαρίτση, Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη

Τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και οι αν. Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, με την συνυπογραφή 59 ακόμη Βουλευτών.






Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στην προδημοσίευση της πρόσκλησης του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ του νέου ΕΣΠΑ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, τίθενται δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή των πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες, υποτίθεται, είναι και ο βασικός δικαιούχος του προγράμματος. Συγκεκριμένα, για την Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» απαιτούνται τουλάχιστον πέντε ετήσιες μονάδες εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ) πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Με δεδομένο ότι σχεδόν 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από πέντε άτομα προσωπικό, καθίσταται εμφανές ότι ο όρος αυτός αποτελεί εμπόδιο για την συμμετοχή των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στο πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ακόμη «καινοτομία» που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία αποκλείεται στην πράξη η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρόλο που αυτές αποτελούν το 94,6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.



Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι σε αντίστοιχες δράσεις που είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν προβλέπονταν κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων στις εν λόγω επιχειρήσεις. Τονίζουν επίσης ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των ΜμΕ της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, όπως και με το Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνει ουσιαστικά εκτός τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την στιγμή μάλιστα που αυτές βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Αντί επομένως να στηρίξει ουσιαστικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους, η κυβέρνηση διευρύνει το χάσμα που τις χωρίζει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τονίζουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.



Οι Βουλευτές καταλήγουν ζητώντας απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αναθεωρήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός και να συμμετέχουν σε αυτές οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, σε ποιες άλλες δράσεις προτίθεται να προχωρήσει με στόχο την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ΜμΕ, καθώς και από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύει να αντλήσει κονδύλια για την χρηματοδότησή τους.