Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μόλις 1 στους 100 νέους καλύπτει τα κριτήρια του νόμου στεγαστικής πολιτικής της ΝΔ (video)

Χάρης Μαμουλάκης στην Ολομέλεια της Βουλής: «Νόμος κομμένος και ραμμένος για τράπεζες και μεγαλοκατασκευαστές»


Με ακλόνητα επιχειρήματα αποδόμησε κάθε πτυχή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την στεγαστική πολιτική ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.







Ο Χάρης Μαμουλάκης, αφού καλωσόρισε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Βουλευτή Αγγελική Αδαμοπούλου, άφησε αιχμές για τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος στην τοποθέτησή του απέφυγε κάθε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθησή του ως «στόχος 5046c», καθώς και για την έλλειψη ομιλητών από την πλευρά της ΝΔ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για ένα ακόμη επικοινωνιακού χαρακτήρα νομοσχέδιο, με ευφάνταστο τίτλο αλλά χωρίς ουσία για αυτούς που – υποτίθεται ότι – αφορά, τις νέες και τους νέους της πατρίδας μας, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο έχει εξίσου εύηχο τίτλο όπως και το σχέδιο Ηρακλής, με το οποίο «καταφέρατε» την άρση της θωράκισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πτώχευση των ιδιωτών. Και είχε ως αποτέλεσμα να θέσει εν αμφιβόλω εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, να έχουν ήδη γίνει 50.000 πλειστηριασμοί χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας και να διαταράσσεται η οικιακή ειρήνη».

Ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε τα δεδομένα της ελληνικής στεγαστικής κρίσης, όπου πάνω από το 45% των νοικοκυριών ξοδεύει περίπου το μισό μηνιαίο εισόδημα σε έξοδα στέγης, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 700.000 και συνεχώς αυξάνονται, ενώ παρατηρείται και τεράστια αύξηση ενοικίων (32% μόνο σε ένα χρόνο) κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του Airbnb. «Αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά το νομοσχέδιο; Σαφώς και όχι!» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης. Αναλύοντας έναν προς ένα τους πυλώνες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι πρόκειται για εμπαιγμό των νέων ηλικίας 25 – 39 που τους θέτει ταυτόχρονα στη μέγγενη των κόκκινων δανείων, ενώ οι εν δυνάμει δικαιούχοι με βάση τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι περίπου 350.000, καλύπτει δηλαδή μόλις 1 στους 100! «Για όσους νέους ενταχθούν στο πρόγραμμα και προκειμένου να εξυπηρετούν το δάνειο τους θα πρέπει να έχουν μόνιμη, σταθερή και υψηλά αμειβόμενη εργασία» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Για πόσο διάστημα; Όσο διαρκεί η δανειακή σύμβαση. Ποιον ωφελεί τελικά το πρόγραμμα; Τις τράπεζες και τους μεγαλοκατασκευαστές που αποκτούν νέο πελατολόγιο!»

Καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι μόλις σε 1000 νέους, από το σύνολο των 150.000 που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα διατεθούν κατοικίες από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ενώ το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» αποτελεί επίσης εμπαιγμό: «Οι προϋποθέσεις που βάζετε, αποτελούν δικλίδες ασφαλείας για την ΜΗ επιδότηση των ιδιοκτητών» είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Ως προς το ζήτημα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι χρησιμοποιείται ο όρος της κοινωνικής κατοικίας προκειμένου να γίνει αλλαγή χρήσεων γης και να επιτραπεί η δόμηση σε περιοχές που εξαιρούνται από ανέγερση κατοικίας. «Εμφιλοχωρεί πολλούς κινδύνους σε ζητήματα διατρητότητας και διαφάνειας» τόνισε ο Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται ένας δημόσιος φορέας που θα εποπτεύει, θα συντονίζει και θα ελέγχει την όλη διαδικασία; Θα κάνετε και σε αυτό κατά τη συνήθη σας πρακτική outsourcing; Για πόσα χρόνια θα παραχωρούνται τα ακίνητα στους εργολάβους; Για όσο σας ζητάει, υποθέτω, ο εκάστοτε εργολάβος. Αλλά και ως προς το ποσοστό, από 30 έως 60%, που θα εκμισθώνει ο εργολάβος σε δικαιούχους μισθωτές προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής και εδώ ο ίδιος θα αποφασίζει με βάση το συμφέρον του.».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερες τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και προβλέπουν:Την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου με ρύθμιση του χρέους σε 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής.
Μόνιμο, ολιστικό, συμπεριληπτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Έλεγχο της δραστηριότητας Airbnb.
Θέσπιση μέτρου διπλάσιας επιδότησης ενοικίου που να αφορά νέα ζευγάρια από 24 - 44 ετών με εισοδηματικά κριτήρια.
Δημιουργία τράπεζα στέγης και θα διαχειρίζεται ψηφιακά τη διάθεση των κατοικιών.