Πλουμή - Παραγιουδάκης

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022 στον Γιώργο Γραμματικάκη


Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022, στον Γιώργο Γραμματικάκη.




Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο πρότεινε ομοφώνως να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα, διανοούμενο, και συγγραφέα. η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου και συμφώνησε επίσης ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, θα ομιλήσει η κ. Kατερίνα Kόπακα, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με το Βραβείο αυτό (που το εμπνεύστηκε ο Μανόλης Καρέλλης), έχουν ως σήμερα βραβευθεί: ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Φώτης Καφάτος (το 2003), τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού (το 2006), και κατά την θητεία της παρούσας Δημαρχιακής Αρχής: Το 2016: ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης (Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης)• το 2017: ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης (Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης)• το 2018: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)• το 2019: ο κ. Ζαχαρίας Πορταλάκης (συλλέκτης έργων Τέχνης, δωρητής της σπουδαίας συλλογής εξήντα πέντε χριστιανικών φορητών εικόνων, που εκτίθενται πλέον μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)• το 2020, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Λευτέρης Οικονόμου, και το 2021, το Ίδρυμα «Ο Άγιος Σπυρίδων».

Βιογραφικά στοιχεία για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperιal College του Λονδίνου. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», και αργότερα και στο “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών” (CERN) της Γενεύης.

Ξεκίνησε την διδασκαλία το 1978, συμμετέχοντας συνάμα στην οργάνωση του νέου τότε Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1982 εξελέγη καθηγητής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον Μάιο του 1990. Και ξανά από το 1993, επί μια ακόμα θητεία.

Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της “Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου”. Παράλληλα, συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του “Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη”, και Αντιπρόεδρος της “Εθνικής Λυρικής Σκηνής”.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες “Το Βήμα”, και “Ελευθεροτυπία”. Υπήρξε, συνάμα, από το 1997 ως το 2002, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως Επισκέπτης Καθηγητής, τα έτη 1989 και 1990, στο Πανεπιστήμιο του Harνard, ασχολήθηκε με την Ιστορία της Επιστήμης.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες αυτές ο Γιώργος Γραμματικάκης, είναι συγγραφέας σειράς επιστημονικών βιβλίων, που είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, φέρνοντας τους νόμους και την πορεία του σύμπαντος και στους μη ειδικούς. Ορισμένα εξ αυτών είναι:

“Η κόμη της Βερενίκης” (1991),

“Κοσμογραφήματα” (1996),

“Η αυτοβιογραφία του φωτός” (2005),

“Συνομιλίες με το Φως” (2009)

“Ένας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής” (2012).

Έχει, επίσης, επιμεληθεί επιστημονικά τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ1:

“Αναζητώντας την Βερενίκη” (1997),

“Στα μονοπάτια της Επιστήμης” (2008),

“Συνομιλίες για την Επιστήμη” (2009),

“Μονά ζυγά δικά σας” (2011).

Έχοντας πάντα εγρήγορση και έννοια για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, τον Μάιο του 2014 πολιτεύτηκε, και εκπροσώπησε τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Σητείας και Δράμας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και το Μακεδονικό Βραβείο. Από την Γαλλική Δημοκρατία του έχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος “Chevalier dans l'Ordre des Palmes Academiques”.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.