Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, γεγονός που επιβαρύνει πλέον δραματικά τα Νοσοκομεία Παίδων. Οι γιατροί αναμένουν μεγάλη κορύφωση του κύματος μέσα στις γιορτές, ενώ “τείχος προστασίας” αναμένεται να δημιουργήσει ο εμβολιασμός κατά της γρίπης που συνεχίζεται.
Ήδη έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες ενώ στόχος είναι με την κατάργηση της συνταγογράφησης για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, να εξαντληθούν τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια που έχουμε προμηθευτεί για την κάλυψη του πληθυσμού.
Το κύμα της εποχικής γρίπης έχει αρχίσει να σαρώνει, ήδη, τον ελληνικό πληθυσμό, ξεκινώντας από τα παιδιά. Τα Νοσοκομεία Παίδων εμφανίζουν πληρότητα, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο.
Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές έχουν θορυβηθεί, καθώς έρχονται ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα από το εξωτερικό, όπου η γρίπη έχει οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ ισχυρά συστήματα Υγείας όπως τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Γερμανίας.
Έτσι, για την προστασία του πληθυσμού, αλλά και του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί την επίσπευση των εμβολιασμών με την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης του εμβολίου, την οποία έχει προαναγγείλλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες μέρες.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, για την περίοδο 2022-2023 το τετραπλό εμβόλιο γρίπης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία απαιτεί για τη δωρεάν χορήγησή του συνταγή γιατρού.
Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής
Ήδη έχουν χορηγηθεί συνολικά μέχρι σήμερα 2,5 εκατ. εμβόλια (2.594.431) στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ από αυτά, έχουν χορηγηθεί 1,5 εκατ. εμβόλια σε πολίτες (1.533.497 άτομα) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα, 60 ετών και άνω.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι 1,5 εκατ. εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών, αποτελούν ίσως λιγότερο από το 60% των ατόμων σε αυτές τις ηλικίες, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.
Αναλυτικότερα, έχουν λάβει αντιγριπικό εμβόλιο:15.064 άτομα με νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
78 άστεγοι
303 παιδιά με παχυσαρκία (ΔΜΣ > 95η ΕΘ)
8.775 άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) >40 kg/m2
1.015 άτομα με χρόνιες παθήσεις ήπατος
234 παιδιά που κάνουν μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης
48.489 άτομα με καρδιακή νόσο και σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
388.118 άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενα νοσήματα
45.833 άτομα που βρίσκονται σε επαφή με παιδιά από 6 μηνών και άνω
64.223 εργαζόμενοι σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας
842 φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση
89.631 άτομα που ανήκουν σε κλειστούς πληθυσμούς (φυλακές, ιδρύματα κ.α.)
Έγκυες, θηλάζουσες, λεχωίδες10.432 έγκυες
2.267 θηλάζουσες
1.055 λεχωίδες
Επίσης, παιδιά και ενήλικες με τα εξής υποκείμενα νοσήματα:79.543 με σακχαρώδη διαβήτη
868 με δρεπανοκυτταρική νόσο
298 με σύνδρομο Down
44.129 με ανοσοκαταστολή
1.480 με μεταμόσχευση οργάνων
11.151 με νεφροπάθεια
245.427 με άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Η γρίπη στα παιδιά δεν είναι αθώα
Η γρίπη, που έχει προβληματίσει τους παιδιάτρους καθώς «σαρώνει» στις μικρές ηλικίες, δεν είναι απλή νόσος, όπως λένε οι ειδικοί.
Τα πολύ μικρά παιδιά μάλιστα – κάτω των 5 ετών – μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσηση ή επιπλοκές, όπως νοσηλεία και σπανιότερα θάνατο.
Ανάμεσα στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας μας, από τη γρίπη χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 150 άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ δεκάδες εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, καθώς επίσης και όλοι οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αυτές είναι και οι ομάδες στις οποίες συστήνεται μετ’ επιτάσεως ο εμβολιασμός.
Για τα παιδιά, συγκεκριμένα φέτος και εξαιτίας του γεγονότος της ελλιπούς ανοσοποίησής τους απέναντι στις εποχικές ιώσεις και την εποχική γρίπη λόγω της πανδημίας, συστήνεται από τους παιδίατρους το αντιγριπικό εμβόλιο σε όλα τα παιδιά, από 6 μηνών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί “ευπαθή ομάδα”, την ομάδα των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Ο ΠΟΥ μάλιστα επισημαίνει:Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές.
Η γρίπη προσβάλει κυρίως παιδιά που στη συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Αρκετά παιδιά που θα νοσήσουν από γρίπη, θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 μέρες με πυρετό, μεγάλη κακουχία, κεφαλαλγία, εμετούς και δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και αρκετές επιπλοκές, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κ.λ.π. και να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Αν το παιδί νοσήσει θα απουσιάσει από το σχολείο του και κάποιοι γονείς θα απουσιάσουν από την εργασία τους.
Την περίοδο αυτή που υπάρχει και κορονοϊός δεν είναι καθόλου καλό να συνυπάρχει σε ένα παιδί συνοσηρότητα, δηλαδή γρίπη και κορονοϊός μαζί.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr