Την κοπή δύο επικίνδυνων δέντρων στο Δήμο Ηρακλείου, σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, γνωστοποίησε το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου.
Πρόκειται για ένα πεύκο στην οδό Παλαιοκάπα 30 κι ενός κυπαρισιού στην οδό Βάρνης, έναντι του αριθμού 34, υλοποιώντας την υπ. αριθ. 227/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη πριν σκοτωθεί από την πτώση δέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ο Παναγιώτης Μητρέλος τον Αύγουστο του 2022. Παρ’όλα αυτά, η απόφαση υλοποιείται αρκετούς μήνες μετά, λόγω αναμονής της άδειας μικρής κλίμακας που εκδίδεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου. Στο ερώτημα που προκύπτει για τους λόγους της πολύμηνης αναμονής, η απάντηση που δίνεται είναι η υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα, στον «πάγο» μπαίνει η κοπή των δέντρων που κρίθηκαν επικίνδυνα, βάσει των αυτοψιών που έγιναν μετά το θάνατο του Παναγιώτη Μητρέλου, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έκανε δεκτή την προσφυγή κατοίκων του Μασταμπά. Η Ειδική Γραμματέας, Μαρία Κοζυράκη, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, διευκρίνισε πως η προσφυγή έγινε δεκτή όχι για λόγους ουσίας, αλλά γιατί η διαδικασία λήψης της απόφασης δεν κρίθηκε νόμιμη. «Βάσει της νόμιμης διαδικασίας, η εισήγηση αυτή γίνεται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κι επειδή εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο ως κατ’επείγον στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, δεν τηρήθηκε η νομιμότητα σε σχέση με τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.»
Η Ειδική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, είναι μέλος της διεπιστημονικής επιτροπής στην οποία επίσης συμμετέχουν εκπρόσωποι από:
-το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
-το ΕΛΜΕΠΑ
-το ΤΕΕ/ΤΑΚ
-το ΓΕΩΤΕΕ
-την Υπηρεσία Πρασίνου Δ. Ηρακλείου
-το Δήμο Ηρακλείου
-τα Δημοτικά διαμερίσματα.
Υπενθυμίζεται πως η διεπιστημονική επιτροπή συστήθηκε με απόφαση του Δημάρχου Ηρακλείου, με σκοπό την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση στο Δήμο, έπειτα από το φονικό συμβάν του Αυγούστου. «Η διεπιστημονική επιτροπή είχε πάντα σταθερή γνώμη, τεκμηριωμένη επιστημονικά και ήταν διαφορετική από την απόφαση αυτή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσον αφορά τον αριθμό των δέντρων. Δηλαδή σε κείνο το δημοτικό συμβούλιο η δική μας τουλάχιστον εισήγηση που είχε σταλεί στο Δήμαρχο Ηρακλείου, αφορούσε τεκμηριωμένα την κοπή 14 από τα 23 δέντρα που είχαν προταθεί σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Η απόφαση τότε ήταν κατά πλειοψηφία. Κάποια μέλη είχαν διαφοροποιηθεί, λέγοντας ότι αφού έτσι κι αλλιώς είναι επικίνδυνα, πρέπει να απομακρυνθούν. Στα υπόλοιπα 9 δέντρα προτείνονταν περαιτέρω έλεγχος και διαχειριστικά μέτρα για τη διατήρησή τους και τη διάσωσή τους. Συνολικά, η επιτροπή εξέτασε σε δύο συνεδριάσεις 37 δέντρα. Στη συνέχεια υπήρξε και ο δοκιμαστικός έλεγχος με τον εξοπλισμό που είχε έρθει για μια μέρα στο Δήμο Ηρακλείου κι επικυρώθηκαν πλήρως οι αποφάσεις της διεπιστημονικής επιτροπής, για την κοπή συνολικά 19 δέντρων και τον έλεγχο και διατήρηση των υπολοίπων 18» διευκρίνισε η κ. Κοζυράκη και τόνισε παράλληλα τον επείγον χαρακτήρα του θέματος, καθώς αυτά που έχουν προκριθεί ως πρώτου βαθμού επικίνδυνα είναι πλέον σχεδόν νεκρά. «Βλέπουμε δέντρα με απόλυτα σαπισμένο κορμό εσωτερικά και καθόλου ριζικό στηρικτικό σύστημα. Αυτά τα οποία είναι σε πρώτο βαθμό επικινδυνότητας είναι όσα βρίσκονται μέσα σε σκληρές επιφάνειες, πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες κι έχουμε και τη μοναδικότητα στο Ηράκλειο να έχουμε και μέσα στην άσφαλτο. Δέντρα που βρίσκονται σε χώρους πρασίνου, δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα, γιατί τουλάχιστον είχαν τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν καλύτερα. Άρα υπάρχει ιεράρχηση.» Από την άλλη πλευρά, η ειδική γραμματέας ξεκαθάρισε πως η κλίση ενός δέντρου, δεν είναι πάντοτε κριτήριο για την απομάκρυνσή του.
«Σε περιπτώσεις κατ’επείγοντος χαρακτήρα μπορεί ο Δήμος να πάρει απόφαση κοπής κι απομάκρυνσης με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε η κ. Κοζυράκη και συνέχισε: «Απ’τη μια μεριά υπάρχει αυτό που οφείλει να κάνει η Υπηρεσία Πρασίνου, η οποία βάσει του δυναμικού της και των δυνατοτήτων που έχει, ίσως κάνει και πολύ καλά τη δουλειά της. Ωστόσο, αυτό που βιώνουν αυτήν τη στιγμή το Ηράκλειο και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις, είναι ότι το υφιστάμενο πράσινο αντιμετωπιζόταν σαν πάρεργο. Δεν υπάρχουν θεσμικές προδιαγραφές εκτέλεσης αυτών των έργων. Ο καθένας δηλαδή μπορούσε να αδιαφορεί ή ακόμη και να πράξει ενάντια. Αυτό λοιπόν που πρέπει επιτέλους να γίνει, είναι να θεσμοθετηθούν οι προδιαγραφές νέων φυτεύσεων και συντήρησης υφιστάμενων.»
Πηγή: creta24.gr