Πλουμή - Παραγιουδάκης

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης του Δήμου Ηρακλείου για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών


Με επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 24 Απριλίου τα εγκαίνια της Έκθεσης που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου δια της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης για την ανταλλαγή των πληθυσμών.



Μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου διοργανωτές της Έκθεσης αλλά και των παράλληλων δράσεων με το ίδιο θέμα είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.





Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του αφού συνεχάρη του συντελεστές της Έκθεσης και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μαζί με την απόγνωση από τους θανάτους των συγγενών και των φίλων, την απώλεια της περιουσίας τους, τις δυσκολίες για την επόμενη μέρα, αλλά και τις προκαταλήψεις του ντόπιου πληθυσμού, oι πρόσφυγες χρειάστηκε να δώσουν για πολλά χρόνια αγώνα επιβίωσης και ενσωμάτωσης στην κοινωνία. Χωρίς όμως να χάσουν την ταυτότητά τους. Τα κειμήλια που απαρτίζουν την Έκθεση ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα αυτής της πορείας, την σκληρή καθημερινότητα, αλλά και τις παραδόσεις των προσφύγων, και την προσφορά τους στον τόπο μας. Σε μια εποχή που οι αξίες βρίσκονται σε κρίση, οφείλουμε να διαφυλάττουμε και να μεταλαμπαδεύουμε την Μνήμη μας, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας, ώστε οι νέες γενιές να μην ξεχνούν τις ρίζες και την διαδρομή του παρελθόντος. Η Έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε επιτελεί αυτό τον σκοπό».





Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης ,στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Τιμούμε τους ήρωες μας, την ιστορία και των Πολιτισμό μας με την επιτυχημένη συνδιοργάνωση Περιφερειας Κρήτης,. Δήμου, Αρχιεπισκοπής, Αρχείων του Κρατους. Είναι μια κορυφαία συνδιοργάνωση με τίτλο: "Ένας αιώνας μια κοινωνία. 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λοζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών" όπου μέσα από την Έκθεση των κειμηλίων εδώ στην Βασιλική του Αγ Μάρκου, ζωντανεύουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα, ενώ με τις Παράλληλες Εκδηλώσεις αναδεικνύονται οι παραδόσεις των προσφύγων και η προσφορά τους σε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Τα κειμήλια ξυπνούν τις μνήμες των παλιών και διδάσκουν- αφηγούνται στους νέους τη νεότερη Ιστορία του τόπου. Θερμά συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές και στους δραστήριους συλλόγους των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Θρακιωτών, τους μεμονωμένους πολίτες προσφυγικής καταγωγής, την

Εκκλησία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που παραχώρησαν τους θησαυρούς της μνήμης σε αυτή την σπάνια έκθεση».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, τον οποίο ευχαρίστησαν ξεχωριστά όλοι οι ομιλητές για την συνδρομή της Εκκλησίας για την πραγματοποίηση της Έκθεσης.

Εκ μέρους των προσφυγικών σωματείων χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου και Έφορος Κρήτης Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Χριστίνα Χατζηαδάμ.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Νεολαίας Δέσποινα Συγγελάκη η οποία ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της Έκθεσης, την Περιφέρεια Κρήτης, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ιδιαίτερα τα σωματεία Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακιωτών καθώς και τους ιδιώτες που προσέφεραν τα πολύτιμα κειμήλια της συλλογής τους.

Παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων κ.ά.





Στοιχεία για την Έκθεση



Για πρώτη φορά ιερά κειμήλια και αντικείμενα της εποχής, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες μαζί με φωτογραφίες και έγγραφα εκτίθενται και ζωντανεύουν την τραγωδία του ξεριζωμού, την εγκατάσταση στο Ηράκλειο του 1923 και τη διαδρομή της ενσωμάτωσης των προσφύγων, που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία και τη σημερινή ταυτότητα της πόλης.

Μέσα από την Έκθεση «ζωντανεύουν» τα πρόσωπα και τα γεγονότα, ενώ με τις παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύονται οι παραδόσεις των προσφύγων και η προσφορά τους σε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι σύλλογοι των Μικρασιατών, των Ποντίων και των Θρακιωτών, μεμονωμένοι πολίτες προσφυγικής καταγωγής αλλά και η Εκκλησία παραχώρησαν τους «θησαυρούς» της μνήμης για να εκτεθούν και να μπορέσουν όλοι και κυρίως οι νέοι να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με την Ιστορία.

Η είσοδος τόσο στην Έκθεση όσο και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 09:00-21:00

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ:

Γραφείο Αντιδημαρχίας: 2810 287949 και Βασιλική Αγίου Μάρκου: 2813 409228



Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε και ειδική βιντεοπροβολή (projection mapping) στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης με ιστορικά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο.