Οι μωβ μέδουσες παραμένουν για ακόμη μία χρονιά στις ελληνικές θάλασσες και ήδη οι πρώτες καταγραφές είναι γεγονός.
Στο JellyReport του inaturalist.org, τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι εντόπισαν μωβ μέδουσες στις θάλασσες που επισκέφτηκαν. Φέτος οι περισσότερες καταγραφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με το δελτίο του JellyReport, η κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Το 2023 αναμένεται το Βόρειο Αιγαίο να είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε κάποιες περιοχές της Αττικής τα πράγματα ίσως να είναι δυσμενέστερα.
Στις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ στην Κρήτη – ίσως στα δυτικά – να δούμε περισσότερες μωβ μέδουσες, όπως και στη νότια Πελοπόννησο. Όσο για το Ιόνιο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η κατάσταση θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το JellyReport τα πάντα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα.
Μωβ μέδουσες στην Κέρκυρα
Πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023 μας ανέφεραν εμφανίσεις μωβ μεδουσών, αλλά σε αυτές τις καταγραφές δεν υπήρχαν αναφορές για νεαρές μωβ μέδουσες.
Μέσα Απριλίου (και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2023), υπήρχε και η πρώτη αναφορά για πολλές νεαρές μωβ μέδουσες στην Κέρκυρα.
Μιας και οι μωβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μωβ μέδουσες.
Ποτέ δεν έχει εμφανιστεί στην βιβλιογραφία, την 2η χρονιά να εξαφανίζονται οι μωβ μέδουσες και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια εξαίρεση αυτή την φορά. Αντιθέτως βλέπουμε μεγάλη διαφορά την 3η χρονιά και την 4η χρονιά εξαφανίζονται, κάνοντας τες να ξαναεμφανιστούν τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις 10 με 12 χρόνια έπειτα.
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα
Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
Πηγή newsit.gr