Πλουμή - Παραγιουδάκης

Έως τις 6 Οκτωβρίου παρατείνεται η λειτουργία της έκθεσης: «Οι θηριωδίες της Ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»


Έως τις 6 Οκτωβρίου παρατείνεται η λειτουργία της έκθεσης με τίτλο: «Οι θηριωδίες της Ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη» που φιλοξενείται στον προθάλαμο του Κηποθεάτρου «Μάνος Χατζιδάκις». Η Έκθεση που συνδιοργανώνει η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού και Νεολαίας με την Ένωση θυμάτων ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τον Δήμο Βιάννου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μαλεβιζίου και την ΕΛΜΕ Ηρακλείου, παρατείνεται μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα σχολεία της πόλης να έρθουν σ΄ επαφή με το αρχειακό υλικό που εκτίθεται στο χώρο.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337




Στην Έκθεση παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από ιστορικό κείμενο, που αποτυπώνουν το «απάνθρωπο» των πράξεων: τα καμένα χωριά, τους βομβαρδισμένους τόπους, τις ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, τις μαυροφορεμένες γυναίκες, τα ρακένδυτα παιδιά, τα απελπισμένα μάτια…. Παρουσιάζονται στο κοινό του Ηρακλείου με την ευκαιρία της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, ως τιμή στους νεκρούς, ως όπλο απέναντι στη λήθη, ως εργαλείο μάθησης των νέων, ως ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ως ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.



Η Διάσωση ενός Ιστορικού Αρχείου

Στις 17-6-1945 η κυβέρνηση Βούλγαρη, συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη ως βοηθητικό μέλος, προς διαπίστωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου - 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αιτημάτων αποζημίωσης.

Το πολύτιμο αυτό τεκμήριο «χάθηκε» από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ευτυχώς, ο Νίκος Καζαντζάκης είχε παραδώσει για διατύπωση παρατηρήσεων ένα αντίγραφό της στον Κρητικό λόγιο και αδελφικό του φίλο, Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος πολύ αργότερα παρέδωσε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να αποτελέσει μέρος του αρχείου Καζαντζάκη. Έτσι διασώθηκε το ιστορικό αυτό κείμενο και το 1983 δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μαζί με περιορισμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κ. Κουτουλάκη. Το αρχείο αυτό, χαμένο επίσης για χρόνια, δημοσιεύθηκε σε ευρύτερη έκταση το 2015, ταξιδεύοντας μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε στην εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης».

Ώρες επίσκεψης : 09.00-13.00 & 18.00-21.00 τις καθημερινές

Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810287949