Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, αποδόμησε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».
ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337
Ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε ότι πρόκειται για «ένα καταστροφικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον, ένα καταστροφικό νομοσχέδιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο για το δημόσιο συμφέρον και για την δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα» επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το άθροισμα μικροπαρεμβάσεων για μεμονωμένους επιχειρηματικούς δρώντες που κατάφεραν να προωθήσουν τις προτεραιότητες τους μέχρι τα γραφεία των Υπουργών.
Ανέφερε επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως με τα Master Plan των οργανισμών λιμένων, που πλέον θα κατισχύουν των υφιστάμενων ρυμοτομικών σχεδίων ή των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, για την χωροθέτηση των Α.Π.Ε. που γίνεται απουσία χωροταξικού σχεδιασμού και ορθολογικής προτεραιοποίησης, καθώς και στις ρυθμίσεις για το Πράσινο Ταμείο, με τις οποίες γίνεται και το ΤΑΙΠΕΔ διαχειριστής αυτών των πόρων.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη τομή που προσπάθησε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την έκδοση νέων Χωρικών Σχεδίων για όλους τους δήμους της χώρας και που, υποτίθεται, θα υλοποιούταν με πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης. Κάτι που όμως σήμερα απουσιάζει από το κείμενο του νόμου.
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, επεσήμανε: «Είναι δεδομένο ότι ο σημερινός νόμος συνεχίζει μια λογική προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων στο τοπίο της πολεοδομίας και χωροταξίας στη χώρα μας, που από πίσω τους έχουν ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο. Ένα μοντέλο που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την με κάθε κόστος προώθηση του κλάδου της κατασκευής και του real estate. Και σε τελευταία τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και το περιβάλλον. Για αυτό και θα το καταψηφίσουμε!».